Hur lyckas man med distansstudier?

Idag är det fullt möjligt att tillgodogöra sig utbildning av hög klass via studier som bedrivs på distans. Det är ett kostnadseffektivt sätt att undervisa. Många kurser är anpassade för distansstudier och alla läromedel finns då tillgängliga online. Man kan även delta i seminarier, diskutera med andra kursdeltagare och ha kontakt med sina lärare via en dator och en internetuppkoppling. Detta är en studieform som har sina för och nackdelar och i den här texten ska vi försöka ge några tips hur man lyckas så bra som möjligt med sina distansstudier.

Några timmar om dagen

att studera på distans från hemmet kan vara en bra lösning för dig som har andra viktiga åtaganden i livet som du behöver ta hänsyn till. Konceptet med distansstudier innebär att du inte behöver förlora tid under resor och att du kan plugga precis när det passar dig. För många innebär obligatoriska föreläsningar att man verkligen kommer iväg. När du läser på distans måste du lära dig att ta ansvar på ett annat sätt. För de flesta fungerar det bra att ha som studiemål att plugga ett visst antal timmar varje dag. När, under dagen eller kvällen, spelar ingen roll så länge det blir gjort.

Hitta platser där du får ro

Många pluggar på distans eftersom de befinner sig på resande fot. Det kan dock vara bra att välja sina resmål utifrån tillgång på hyfsat bredband. Snabbt internet innebär högre effektivitet för dig som läser på distans. Ett bra bibliotek med e-böcker kan vara värdefullt för dig som inte har tillgång till ett högskolebibliotek. Det finns sidor online där du lagligt och gratis kan ladda ner stora mängder bra facklitteratur, särskilt äldre texter görs ofta tillgängliga på det sättet. Om du har svårt att hitta miljöer där du får vara ostörd är hörlurar ett utmärkt hjälpmedel. Känner du till begreppet ”white noice”? Det är ljud som anses gynna koncentrationsförmågan.